בדק בית

חברת בדק בית

המאמר הקודם: תהליך קבלת המפתח

חברת בדק בית. 

בשוק קיימות חברות רבות אשר כל התמחותן הוא בהגעה בקבלת המפתח לדירה החדשה, ולחפש מתחת האדמה עם זכוכית מגדלת של בריסקר בשוק ארבעת המינים. 

האם לקחת חברת בדק בית? 

התשובה, כמו תמיד, מורכבת, תלוי מאוד באיזה דירה ובאיזה קבלן. אבל אם כבר החלטתם ולקחתם חברת בדק בית, אל תזרקו את הכסף לפח. לכו עם המימצאים למנהל העבודה באתר, ובקשו ממנו תוכנית עבודה עם לו"ז ברור. 

כלל גדול אמרו בחיים בכלל ובעניין ליקויי בניה בפרט – כל זמן שהפועלים בשטח אפשר לתקן. במידה והפועלים עדין נמצאים בשטח, יש לדווח להם מייד על כל ליקוי. כל זמן שהם כאן, והציוד כאן, גבוהים הסיכויים שיתקנו לך. מרגע שהלכו תוכל רק להסתמך על הבטחתם שיגיעו מחר לתקן. איך אומרים בערבית מוישה זוכמיר?! 

לקבלנים, יש הסבר על כל בעייה למה כל העולם אשם חוץ מהם. החומר לא היה טוב, הסתימה קרתה לאחר המסירה וכן הלאה. תנסו לעמוד על כך שיתקנו. אם בכל זאת השתכנעתם שצריך איש מקצוע חיצוני, עדיף שתבקשו מהם, הם יביאו לכם מהצוות שלו פועל זול שמכיר את הפרוייקט ומתאים לעבודה זו, עלות יום עבודה של שרברב פלסטינאי היא מתחילה ב400 ש"ח, ליהודי עם מיתוג צריך להוסיף בערך עוד אפס לסכום, עם כל הכבוד לעבודה עברית תפקיד חיבור זה הוא לדאוג לרווחת רוכשי הדירות הדלים. 

לפעמים הקבלן מסכים עם הליקויים שיש. אבל מבקש שתיכנסו לדירה והוא כבר יתקן תוך כדי. בדר"כ הוא צודק. אך ישנם מקרים אשר מצריכים הריסה של חלק מקירות הבית ובנייתן מחדש, בלתי אפשרי לגור בדירה במצב הזה. מטרתו של הקבלן היא פשוטה: אם לא הצליח להיפטר מהנודניק הטרדן שעומד על כך שקירות צריכים להיות ישרים ולא סדוקים, הרי שלפחות לא יצטרך בנוסף לשלם לו עוד כמה חודשים שכירות יקרה ביותר. אם החלטתם כי הדירה אכן איננה ראוייה למגורים, אל תגורו בה. קשה מאוד לשכנע שופט אחר כך שהסכמתם להתגורר בדירה שאינה ראוייה למגורים.  

חברת בדק בית - תצלום עמוד

תקופת הבדק לעומת תקופת האחריות

קבלתם את המפתח ונכנסתם לדירה בשעה טובה, לאחר חודשיים אתם מגלים פתאום שתקע מסויים בבית לא עובד. 

החוק מבדיל בין "תקופת בדק" לבין "תקופת האחריות". הכלל העיקרי, בלי להיכנס למידי הרבה פרטים: בתקופת הבדק הקבלן צריך לתקן אלא אם כן הצליח להוכיח כי הלקוח אשם בנזק. לעומת זאת בתקופת האחריות, הקבלן פטור אלא אם כן הוכיח הלקוח את אשמת הקבלן. לאחר שתי תקופות הללו הקבלן פטור לחלוטין, אלא אם כן מקרים אפוקלפטיים ממש כפי שצוינו. 

תקופת האחריות מתחילה כשמסתיימת תקופת הבדק, וממשיכה שלוש שנים. תקופת הבדק מתחילה עם קבלת המפתח, מתי היא מסתיימת? תלוי בסוג הליקוי. 

 

למעיישה:

בחוק המכר והתקנות הנילוות לו, יש פירוט של מועדי פקיעת האחריות של כל ליקוי אביזר בדירה. יש סיבה להבדל בין המועדים: מדובר בהערכה מקצועית של אורך חיי המוצר. ולפיכך, כדאי לעקוב אחרי המועדים ולבדוק כל מוצר חודש טרם פקיעת האחריות. נניח שהאחריות על בוילר היא לשנה, כדאי לבדוק חודש לפני מלאות השנה להתקנתו. נניח שהאחריות על רטיבות מסתיימת לאחר שלוש שנים, נבדוק חודש לפני מלאת התקופה. מצאתם משהו? דווחו בכתב (מייל למשל) לקבלן, שתהיה לכם הוכחה שהתרעתם בזמן ולא יוכל לטעון שהגעתם לאחר המועד הקבוע בחוק.

להלן רשימה חלקית מאוד ובלתי מייצגת, בכל מקרה של ספק יש לבדוק ספציפית באמצעות חיפוש "חוק המכר דירות – תוספת סעיף 4": ובכן, ליקוי במסגרות אלומניום ונגרות – שנתיים; ריצוף – שנתיים; מכונות ודוודים – שלוש שנים; חצר, לרבות שקיעות, חניות, מערכות מים, ביוב, ניקוז, חשמל, תאורה ותקשורת כל אלו שלוש שנים; הרשימה ארוכה ומשעממת, חשוב בעיקר לשים לב לסעיף הקצר שמתחבא בסוף וכשמגלים אותו בדרך כלל זה מידי מאוחר: כל אי-התאמה אחרת שאינה אי-התאמה יסודית – שנה אחת. כלומר: כמעט כל מה שלא נמצא ברשימה. 

למסקנא: חשוב לבדוק את הדירה באופן יסודי בטרם סיום שנת הבדק, אם הליקוי שאתם חוששים ממנו הוא ברשימה, אם לא – זה אומר שהתקופה אוטוטו מסתיימת, ולא תוכלו יותר להתלונן אצל הקבלן.

מאמר זה נערך בסיוע משה נתן רוזנבלט, עו"ד

רחוב אבני נזר 30/7 מודיעין עילית 71919

טל' 0527632344

כתיבת תגובה

השוה

Update phone number

נא להזין מספר טלפון

עדכן טלפון